JaJuf.nl PABO Lessen Forum PABO & Werk Vakanties
 
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Aardrijkskunde
Algemeen
Bewegingsonderwijs
Biologie
Creatief
Cultuur
Drama
Engels
Geschiedenis
Hoeken
Kring
Muziek
Rekenen
Taal
Techniek
Verkeer
 
Algemeen
Carnaval
Dierendag
Dit ben ik
Halloween
Herfst
Kerst
Kinderboekenweek
Koninginnedag
Lente
Moederdag
Oud en Nieuw
Pasen
Sint Maarten
Sinterklaas
Sprookjes
Vaderdag
Vakantie
Winter
Ziek
Zomer
 
Onderwerp : Een les bewegen op muziek op de muziek van Queen
Leergebied : Bewegingsonderwijs Thema : Algemeen
Groep : _8_ _7_ _5_ _6_ _4_
Voorbereiding
Benodigdheden voor de opdracht:
Cd-speler
Cd van Queen
Cd van Aangemaan klassiek
 
Inleiding:
CD Queen track 7
Ik vertel dat dit lied gaat een jongen die aan het fietsen is. Soms fietst hij langzaam en soms fiets hij wat sneller en soms fietst hij heel snel. Je moet goed naar de muziek luisteren om uit te vinden of hij langzaam of snel fietst. [Laten zien hoe je net doet alsof je fietst].  Wij gaan achter deze jongen aan fietsten. Luister goed naar de muziek en ga fietsen, soms langzaam, soms iets sneller en soms heel snel. Als de muziek stopt dan moet je heel hard remmen en stokstijf stil blijven staan.
 
De activiteit :
CD: Queen track 3
Na het spel dat ik als inleiding gebruik, begin ik pas met de echte activiteit. Eerst ga ik met ze vormen in de lucht tekenen. Ook op muziek. Ik vertel ze eerst dat ze allemaal hun rechtervinger in de lucht moeten steken, dan controleer ik bij iedereen of het de goede vinger is. Dan steken we die allemaal in een potje toververf wat we zogenaamd allemaal voor ons hebben staan. En gaan we eerst allemaal hele kleine cirkels tekenen, op ooghoogte. En daarna hele grote cirkels. Je moet goed op naar de muziek luisteren om te weten of je grote of kleine cirkels moet schilderen. Tijdens de hele schildering blijf je met op je plaats staan. Als de muziek stopt dan blijf je stokstijf stil staan en maak je geen enkel geluid. Als de muziek weer begint dan gaan we verder met een ander lichaamsdeel. Bijvoorbeeld met onze neus, onze billen, onze voet, onze knie, enz. (ik laat kinderen zelf lichaamsdelen noemen!) Let erop dat je bij elk nieuwe lichaamsdeel dat je gebruikt weer opnieuw toververf uit het potje pakt! Daarna ga ik ter afwisseling ook nog allemaal andere vormen doen. Vierkanten, Driehoeken, enz. (ligt aan de tijd)
 
Als de vorige stappen allemaal goed gaan en er is nog genoeg tijd over, mogen de kinderen ook hun eigen naam schrijven. Als dit te lastig is, dan mogen ze ook verder gaan met de cirkels of vierkanten of driehoeken. Ze mogen dit keer zelf weten welk lichaamsdeel ze gebruiken.
 
Als de muziek stopt staat iedereen weer stokstijf stil en maakt niemand geluid. Je zoekt een plaatsje op in de zaal en gaat daar rustig zitten.
 
(CD veranderen!)
 
Afsluiting:
CD Aangenaam Klassiek track 2
Daarna ademen we allemaal heel veel lucht in, doen de armen daarbij omhoog. Dit doen we heel langzaam. Zijn de armen helemaal boven je hoofd, dan adem je in een keer uit, daarbij laat je de armen in een keer los in je schoot laat vallen. Dit doe je een aantal keren. Daarna wil ik ook nog een ontspanningsspel doen. Ik laat ze op de grond liggen, met de ogen dicht. Ik zet de muziek aan.  Ik loop dan door de zaal en pak af en toen de voet of ander lichaamsdeel van een kind en schud het zachtjes heen en weer. Zodat ik kan zien of ze het helemaal ontspannen.
 
Evaluatie:
Ik vertel ze dat we iets heel anders hebben gedaan dan de andere gymlessen en vraag of ze het leuk vonden en makkelijk of juist moeilijk vonden. Wat vonden ze moeilijk/makkelijk? Wat vonden ze van de muziek?
 
Opruimen:
Na de evaluatie kunnen ze zich weer om gaan kleden.